Charles och Ray Eames

Charles och Ray Eames

Amerikanerna Charles och Ray Eames är superkändisar inom arkitektur och formgivning. Parets hus, Case House No. 8, i Los Angeles, räknas som ett av den moderna arkitekturens främsta och är möblerad med många av parets egenhändigt ritade möbler. Huset, som också kallas The Eames House, är numera ett museum och en vallfärdsort för arkitektur- och möbelintresserade över hela världen.

Charles Eames föddes 1907 i St. Louis i Missouri. Som ung studerade Charles arkitektur vid universitet i St. Louis, men lämnade skolan i förtid utan att ta examen. Under en resa till Europa blev han bekant med modernismen, vilket inspirerade honom till att öppna arkitektkontoret Gray and Eames i början av 1930-talet. Några år senare blev Charles Eames ledare för designavdelningen vid prestigefulla Cranbrook Academy of Art i Michigan. 1940 träffade han där Ray Eames, som han gifte sig med året därpå.

Ray Eames föddes 1912 i Sacramento, Kalifornien. Efter examen från college flyttade hon till New York för att studera måleri. Hon målade abstrakt konst och var en ledande figur inom New Yorks konstscen. 1940 började hon studera vid Cranbrook Academy of Art, där hon fortsatte att utvecklas inom olika konstriktningar.

Tillsammans med den finske arkitekten Eero Saarinen vann Charles Eames en tävling arrangerad av Museum of Modern Art 1940. Möbeln de formgav, med Ray Eames som assistent, var en stol, The Organic Chair, i formad plywood. En annan milstolpe är bygget av parets hus 1949, Eames House, i Pacific Palisades i Los Angeles.

Charles och Ray Eames verkliga genombrott kom under 1950-talet. Deras stolar har kommit att bli riktiga designklassiker. Eames Lounge Chair från 1956 har i dag en självklar plats i möbelhistorien. Tanken var att skapa en ny variant av den engelska läderfåtöljen genom att kombinera komfort och elegans. Resultatet blev en bekväm fåtölj av formpressad plywood och en tillhörande ottoman. Fåtöljen började tillverkas på licens av det schweiziska möbelföretaget Vitra och blev en stor succé. Än i dag är det Vitra som säljer Eames Lounge Chair.

Vitra är också ansvariga för produktionen av flera andra Eames-möbler, bland annat den kända Eames Plastic Chair. Den stilrena stolen av plast och trä, som är bekväm och lätt att masstillverka, har varit i produktion sedan 1950-talet. I dag är den mer populär än någonsin och finns i flera olika varianter, som karmstol, kontorsstol och gungstol.

Det inflytelserika designparet var aktiva fram till Charles död 1978. Ray Eames avled tio år senare, 1988.