Fåtöljen Åskbollen

Fåtöljen Åskbollen

Åskbollen är en futuristisk 1960-talsfåtölj som för tankarna till rymden. Med sin ikoniska, sfäriska form har den blivit en omtyckt möbel att använda i glassiga tidningsreportage, filmer och kändisfotograferingar. Plasthöljet erbjuder avskildhet och fåtöljen designades ursprungligen till skaparens, Eero AArnio, eget vardagsrum.

Åskbollen, kallad Ball Chair på engelska, skapades av den finländska formgivaren Eero Aarnio 1963. Den slog igenom med dunder och brak på möbelmässan i Köln 1966 och blev starten på hans internationella karriär. Åskbollen introducerades i färgerna rött, vitt, gult och orange och kläddes med tyg på insidan.

Senare har fåtöljen kommit att förknippas med 1960-talets förkärlek för rymddesign. Men själv menade Aarno att han inte alls inspirerats av rymden, utan i stället velat experimentera med den runda formen. Han ville helt enkelt göra en stol med en helt ny form. Aarno ansåg att den sfäriska formen var idealisk när man arbetar med plast. Ett talande citat från honom lyder: “En stol är en sittmöbel, men en sittmöbel behöver inte se ut som en stol.”

Eero Aarnio, född 1932, har en bakgrund som inredare och 1962 startade han sitt företag med fokus på inredning och industridesign. Aarno var en av de första som arbetade med plast och glasfiber. Detta gav honom möjligheten att skapa sittmöbler i ovanliga former. 1968 formgav han Bubblan, en vidareutveckling av Åskbollen. Den har ett genomskinligt skal av plast och är försedd med kuddar inuti. Den saknar ben och är istället försedd med en kedja så att den kan hängas i taket. Även denna möbel har blivit ikonisk.

Numera är Eero Aarnio en av våra främsta samtida möbelformgivare och många av hans skapelser finns till beskådan på muséer över hela världen, bland andra Modern Museum of Art i New York och Nationalmuseum i Stockholm.