Fritz Hansen

Fritz Hansen

Det danska möbelföretaget Fritz Hansen grundades 1872 av en möbelsnickare med samma namn. Tillsammans med sin son Christian började han tillverka möbler av hög kvalitet och de blev snabbt mycket framgångsrika. År 1899 tog sonen över firman och inriktade sig på att ta fram industriella processer för att kunna massproducera möbler. Som ett resultat av detta lyckades Fritz Hansen tillverka Danmarks första stol av böjträ, formad med ånga.

Under 1950-talet formgav Arne Jacobsen bland annat stolen Sjuan och fåtöljen Ägget åt företaget. Dessa möbler ledde till stora framgångar och satte Fritz Hansen på världskartan. Stolen Sjuan, eller 3107, har i dag tillverkats i över fem miljoner exemplar och den ikoniska möbeln har därmed spelat en stor roll i Fritz Hansens framgångssaga. Andra exempel på välkända möbler som återfinns i Fritz Hansens produktkatalog är fåtöljerna PK22 och Svanen samt stolarna 3110 Droppen och Myran.

Få möbelföretag har samarbetat med fler världskända designers och möbelformgivare än Fritz Hansen. Förutom nämnda Arne Jacobsen har Bruno Mathsson, Poul Kjærholm, Piet Hein och Kasper Salto skapat möbelklassiker tillsammans med Fritz Hansen. I dag jobbar 175 personer på företaget, som omsätter över 650 miljoner kronor. Företaget har fortfarande sitt huvudkontor i Danmark och har utställningsrum i 29 länder.