Få rummet att sticka ut med kontraster!

Få rummet att sticka ut med kontraster!

Hur får man ett rum att leva upp, riktigt ”poppa” och sticka ut? Det är inte svårt – använd kontraster!

För det mesta är människor noga med att färgtoner ska hålla samma färgskala, bara vara lite ljusare eller mörkare. Vitt och en mörkare färg är vanliga kontraster och lagom vågat. Men varför inte pressa gränsen lite mer, eller gå över den?

Mixa färger

Om du verkligen vill blåsa liv i ett rum behöver du leka med kontraster som är djärva och verkligen skär sig mot varandra – på ett snyggt och utmanande vis. Den varmröda färgskalan med djupt rött, lila toner och rost-oranga färger är kraftfull och när dessa används sparsamt och till detaljer fungerar de som en ”pop up”-faktor i rummet. Dessa detaljer kan lysa upp ett helt rum och totalt förändra atmosfären. De behöver kombineras med helt andra färgtoner, gärna mildare, en snäll grön eller turkos, eller exempelvis en beigeton. Du behöver bygga atmosfärgen runt ”pop-up”-färgen så att du ger den en chans att glänsa och sticka ut. Först då får du den effekt du vill ha.

Placera med omtanke

När du har kombinerat din starka och kraftfulla färg med lite lugnare färgtoner kommer nästa steg. Hur ska jag använda min ”pop-up”-färg? Du kan välja att använda den till detaljer, som exempelvis en lampa, en matta, några kuddar eller en vas på bordet – men du kan också vara mer djärv och byta ut en möbel i rummet. En enda färgklick som kombineras med kanske en vas på bordet. Detta kan liknas vid hur man kan sminka sitt ansikte för att få ögonen att framträda. Se möbeln eller inredningsdetaljerna som rummets ögon – och du ska ge dessa en omgivning som gör att de kan sticka ut. Starkt och kaxigt kontrasterar mot milt – ganska spännande också!