Ikea

Ikea

Ett av Sveriges mest kända företag utomlands, möbeltillverkaren Ikea, grundades av 17-åriga Ingvar Kamprad 1943. Namnet är en akronym av orden Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Elmtaryd hette gården där Kamprad växte upp och Agunnaryd var platsen där gården låg. Det var också adressen till det nygrundade företaget. Till en början sålde Kamprad en mängd olika produkter, som nylonstrumpor och pennor. Efter ett tag började han att sälja varor på postorder och 1951 utkom den första Ikea-katalogen, som visade upp de möbler som sålde bäst.

Så småningom, 1955, började Ikea att designa sina egna möbler. Den första möbeln att packas i Ikeas numera berömda platta paket var bordet Lövet, som lanserades 1956. Lövet designades av Gillis Lundberg, och har i dag återuppstått och säljs under namnet Lövbacken. I dag är de tidiga Ikea-möblerna värdefulla samlarobjekt, som till exempel fåtöljen Q56 från 1956.

Det allra första Ikea-huset ritades av arkitekten Claes Knutson och invigdes i Älmhult 1958. Nuförtiden är huset ett museum där Ikea berättar om företagets och möblernas utveckling genom årtiondena. Under följande decennium, 1960-talet, växte Ikea ytterligare och 1965 invigdes det andra Ikea-huset vid Kungens kurva utanför Stockholm. Händelsen fick stor uppmärksamhet och varuhuset har i dag blivit något av en turistattraktion. Möbelaffären var länge världens största Ikea-varuhus, men 2014 öppnades ett större utanför Seoul i Sydkorea.

Sedan följde etableringar utanför Sverige, Norge var först ut 1963. Det första varuhuset utanför Norden byggdes i Schweiz 1973 och 1985 slog man upp portarna i USA. 2018 fanns det över 422 varuhus, spridda över hela världen, vilka tillsammans tog emot 957 miljoner besök.

Sveriges kanske mest kända entreprenör, Ingvar Kamprad, drog sig tillbaka från sin operativa roll 1988, och fungerade därefter som rådgivare. Han dog 2018. Ikea ägs i dag av en stiftelse i Nederländerna, som till största delen kontrolleras av Ingvar Kamprads tre söner.