Josef Frank

Josef Frank

Många är vi som har hört talas om Josef Frank gällande vackra mönster för såväl textil som möbelklassiker. Nedan går vi mer på djupet till vilken bakgrund Josef Frank hade samt hans mest berömda verk.

Bakgrund och historia

Josef Frank kommer ursprungligen från Wien i Tyskland där han växte upp i en judisk familj. Han studerade arkitektur och och blev framgångsrik inom stadsplanering där han ritade flertalet egnahemsområden och storgårdskomplex eftersom det var en oerhörd bostadsbrist i Wien på 1920-talet. Frank startade även en inredningsfirma tillsammans med sina arkitektkollegor Oskar Wlach och Walther Sobotka som kom att kallas Haus & Garten.

Han var även en av de första inom den tidiga Wienmodernismen och ifrågasatte den starkt framväxande modernismen. Frank menade att genom en standardisering av hur vi inreder skapar vi likgiltiga och tråkiga människor. Han brann till skillnad mot Le Corbusier för ett friare mer konstnärligt hem med stora influenser från naturens färger och former. Detta sätt att inspirera och tänka skapade sedan hans karaktäristiska formspråk som just bygger på det personliga hemmet.

Svenskt Tenn

Josef Frank började arbeta på Svenskt Tenn 1934 tillsammans med Estrid Ericsson, Svenskt Tenns grundare. Deras samarbete gjorde stor succé internationellt redan några år senare och hade sedan stående utställningsrum både på världsutställningen i Paris år 1937 och i New York år 1939. Dåtidens ideal var starkt präglat av industrialismen, men Svenskt Tenn gjorde tvärt emot och skapade istället miljöer som byggde på Josef Frank och Estrid Ericssons gemensamma vision om det färgstarka, mönsterfyllda och materialpräglade hemmet. Detta gav stor uppmärksamhet vilket ledde till begreppet Swedish Modern.

Under många år formgav och skapade Josef Frank mönster och möbler undet Svenskt Tenns namn, saker och ting som fortfarande är i högsta grad modernt och funktionellt. Han lämnade efter sig en otrolig designskatt som idag i allra högsta grad betraktas som moderna designklassiker.

Möbler och textil

Josef Frank arbetade på Svenskt Tenn fram till sent 1960-tal då han slutligen gick bort. Flertalet av hans möbler och textilmönster lever vidare och säljs fortfarande i butiken på Strandvägen och i deras webbshop. Nedan listas några av han absolut mest populära alster.

  • Textil Manhattan:

Detta mönster skapades när Josef Frank levde i exil på manhattan i New York åren 1941-1946. Han blir fascinerad av stadsplanen och förenklar ner denna i mönstret Manhattan.

  • Ljusstake Bambu:

Josef Frank fick idén till denna ljusstake genom Svenskt Tenns grundare Estrid Ericsson när hon talade om hur en optimal dukning skulle se ut. Hon menade på att ljusen skulle vara så höga så att belysningen inte riskerade att komma underifrån därför att detta inte gav ett smickrande utseende.

  • Skåp 522:

Detta tygbeklädda skåp skapade Frank efter att ha blivit influerat av Storbritannien och deras engelska möbelkultur.