Carl Malmsten
Carl Malmsten är kanske Sveriges största möbelformgivare. Hans möbler och formspråk förknippas med runda former, naturen och naturliga färgskalor. Malmstens stolar, soffor och fåtöljer har blivit åtråvärda objekt på andrahandsmarknaden och går numera för stora summor hos auktionsverken.
Carl Malmsten föddes 1888 i Stockholm i en överklassfamilj. Som ung var han inte särskild studieintresserad utan ansåg sig vara mer praktiskt lagd. Under värnplikten blev han sjuk och skickades då till Egypten för att tillfriskna. Där väcktes hans intresse för att rita och måla. När han sedan kom hem började han att arbeta som snickarlärling på ett snickeri i Stockholm.
Carl Malmsten slog igenom i en inredningstävling anordnad av Stockholms stadshus 1916, och vann både första och andra pris. Möblerna i rådssalen och rådshallen i Stockholms stadshus är därför designade av Carl Malmsten. Men det var först 1958 som Carl Malmsten nådde ut till en bredare publik, i och med en utställning på Röhsska museet i Göteborg. Där presenterade han möbler som tillverkades i serieproduktion och därmed blev tillgängliga i vanliga möbelaffärer.
Carl Malmstens inspiration kom från naturen och den svenska allmogen. Friluftsmuseet Skansen och konstnären Carl Larsson var stora inspirationskällor. Funktionalismen, som slog igenom på 1930-talet, gav han inte mycket för. Han tyckte att funkismöbler var slätstrukna och anti-traditionella. Istället förespråkade han nordisk klassicism, så kallad Swedish grace.
En av Carl Malmstens mest kända möbler är hans variant av pinnstolen, Lilla Åland, som han formgav 1942. Stolen i massiv björk är efter nästan 80 år fortfarande i produktion och finns i utförandena pinnstol, karmstol och barnstol. Stolens popularitet kommer av dess enkla former som passar i de flesta hem. Dessutom är stolen bekväm med en mjukt urholkad sits.
En annan möbel värd att nämnas är soffan Samsas från 1966. Ursprungligen ritades soffan till Stockholms konserthus 1923 och kallades då helt enkelt Konsert. Samsas är en omritad variant av denna. Soffan finns i både tvåsits och tresits och det finns även en fåtölj i samma serie. Dessutom finns en svängd variant, Runda Samsas, som ritades för att passa i ett burspråk.
1936 blev Carl Malmsten utsedd till professor. Arvet efter honom lever vidare i Carl Malmstensskolan, i dag en filial till Linköpings universitet. Den grundades av Malmsten 1930 som en del av grundskolan Olofsskolan. I dag finns fyra utbildningar inom möbeldesign, möbelsnickeri, möbelkonservering och möbeltapetsering. Carl Malmsten dog 1988.