Alvar Aalto
Alvar Aalto är en världsberömd arkitekt och möbelformgivare som föddes i Finland 1898. Alvar studerade på Helsingfors tekniska högskola och tog, efter ett uppehåll på grund av finska inbördeskriget 1918, examen 1921. Efter studierna flyttade Alvar till sin hemstad, Jyväskylä, där han öppnade ett arkitektkontor som blev startskottet för hans framtida karriär.
Under tidigt 1930-tal var Aalto bosatt i Åbo och ritade bland annat Pemars sanatorium som hyllades både i Finland och internationellt. Han ritade även Viborgs bibliotek och formgav allt från interiörer och möbler till exteriörer. Biblioteket kom att bli hans stora genombrott som möbeldesigner och formgivare. Mot mitten av 1930-talet flyttade han till Helsingfors och startade inredningsfirman Artek.
Arteks tidiga framgång berodde till stor del på L-benet, en design som Aalto patenterade och använde till den stapelbara Pall 60, som formgavs till Viborgs bibliotek. Pall 60 fick stor internationell spridning efter världsutställningen i Paris 1937 och är en av de möbler som i dag representerar funktionalistisk möbeldesign. Aalto kallade själv stilen på sin design för organisk funktionalism, vilket var hans personliga tolkning av funktionalismens mjuka former och böjda linjer. Denna stil går igen i de flesta av hans verk och syns tydligt i bland annat den ikoniska Savoyvasen, pendeln A331 och i den visuellt inbjudande fåtöljen 400, som är mer känd under namnet Tankstolen.