Philippe Starck

Philippe Starck

Philippe Starck är en av vår tids världsledande möbeldesigner och inredningsarkitekter. Han föddes i Paris 1949, hans far var flygingenjör och uppfinnare och Phillipe spenderade mycket tid i pappans verkstad där han byggde nya saker av gamla delar. Han kände tidigt att han inte passade in i den traditionella skolan och undvek att gå dit så ofta han kunde. I en intervju i tidningen People berättar Philippe att han var helt oförmögen att passa in i skolan och samhället samt att han spenderade sin ungdom på flykt.

Intresset och talangen för form och design ledde honom dock tillbaka till skolan och han studerade inredningsarkitektur och design på École Nissim de Camondo i Paris. Efter utbildningen inredde han bland annat nattklubbar. 1983 utsågs han av president Mitterand att inreda presidentens privata rum i Élyséepalatset. Detta blev det stora genombrottet för Phillipe som nu tog steget ut i rampljuset som en aktad och respekterad formgivare och arkitekt.

Philippe Starck har en imponerande portfölj och har skapat en stor mängd moderna klassiker. Allt från vardagsföremål i hemmet, som juicepressen Juicy Salif för Alessi och de ikoniska plaststolarna för Kartell, till en motorcykel för Aprilia och en datormus för Microsoft. Han har skapat allt från världskända designlampor för företag som Flos till banbrytande och stilbildande badrumsinredning för Axor.

I dag återfinns Starcks möbler och inredningsattiraljer på utställningar och museer över hela världen. Om du ser en tomte som håller upp ett bord, en guldfärgat Kalashnikov som lyser upp restaurangen eller en genomskinlig soffa i hotellobbyn, är det Philippe Starck vi har att tacka för dessa designklassiker.