Dux

Dux

Historien om det svenska möbelföretaget Dux tog sin början i 1920-talets USA då Efraim Ljung, som led av reumatism, tog in på ett hotell i Chicago under en affärsresa. Dagen efter vaknade han utvilad och hade sovit bättre än på länge. Han sprättade upp madrassen och upptäckte att den var konstruerad med ett system av fjädrande stålspiraler. Efter att ha sytt ihop madrassen igen begav han sig hem till Sverige med idén om att fjädrande madrasser leder till en god nattsömn.

1926 grundade Efraim möbelföretaget Dux och kort därefter lanserades den första svensktillverkade fjädermadrassen, Dux-sängen var född. Efraims son Eric utvecklade och förfinade spiralkonstruktionen så att den även fungerade i sittmöbler. Under 1950- och 60-talet påbörjade Dux samarbeten med flera duktiga designers och möbelformgivare, vliket ledde till att företaget lanserade flera möbelikoner. Bland andra samarbetade Dux med Bruno Mathsson, en av sveriges mest kända och internationellt aktade möbelformgivare. För Dux ritade han ett flertal möbler som kom att bli moderna klassiker, bland andra de tidlösa fåtöljerna Jetson och Karin.

Under 2000-talet expanderade Dux sin verksamhet och driver i dag både inredningsbutiker och en hotellkedja med namnet Duxiana. Det som började med en god nattsömn i Chicago är i dag ett världskänt möbelföretag som omsätter över 800 miljoner kronor.