Vitra

Vitra

Vitra är ett möbelföretag som tillverkar möbler för hemmabruk, kontor och offentliga miljöer med fokus på design och hållbarhet. Vitra är familjeägt och huvudkvarteret ligger i Birsfelden i Schweiz. Företaget har många designklassiker i sin katalog, skapade av kända namn som Charles och Ray Eames, Werner Panton, Eero Saarinen.

Det var tack vare de amerikanska formgivarna Charles och Ray Eames som Vitra fick snurr på sin verksamhet under 1950-talet. Eftersom paret Willi och Erika Fehlbaum fick möjligheten att bli de enda licensierade tillverkarna av Eames-möbler i Europa, ändrade de 1957 inriktningen på sitt företag, och gick från att sälja butiksinredning till att sälja möbler. Bland annat skapade Eames stolarna Eames Lounge Chair och Eames Plastic Chair, som båda blev stora succér för Vitra. I dag räknas stolarna som moderna möbelklassiker.

Under 1960-talet blev Willi Fehlbaum intresserad av dansken Werner Pantons skisser av en stol, gjuten helt i plast. De började samarbeta och resultatet blev den numera ikoniska Pantonstolen, en s-formad stol i formsprutad plast som Vitra började att serietillverka 1967. Pantonstolen, som även kan användas utomhus, tillverkas fortfarande. Stolen finns även i en barnmodell.

Vitra är också känt för sitt designmuseum i Weil-Am-Rhein i Tyskland. Den spektakulära byggnaden ritades av den kände arkitekten Frank Gehry och invigdes 1989. Den är uppförd i en så kallad dekonstruvistisk stil och är en turistattraktion i sig. Inne i muséet samsas möbler av bland andra Alvar Aalto, Michael Thonet och Dieter Rams. Vitra Design Museum innehåller en av världens största samlingar av moderna sittmöbler, tillverkade från 1800-talets början och fram till i dag. Här hittar du möbelklassiker som Åskbollen av Eero Aarnio, Tulip Chair av Eero Saarinen och Röd-blå stol av Gerrit Rietveld.