Har du några dyrgripar från IKEA på vinden?

Har du några dyrgripar från IKEA på vinden?

Det är alltid roligt och intressant att komma in i en ny bostad, oavsett om det är svärföräldrarnas, den nya partnerns eller någon väns. Detta för att se vilken stil och vilka möbler som används. Man bildar ofta en uppfattning och en förväntning på hur en viss bostad ska vara inredd och möblerad baserat på det intryck man fått av personerna. Ofta visar sig denna uppfattning vara felaktig, vilket förvisso bara är kul.

I Sverige finns det många kända möbelleverantörer och det är ju framför allt IKEA som sticker ut. IKEA grundades redan år 1943 av den världskända entreprenören Ingvar Kamprad. Till en början såldes endast småsaker som exempelvis tavelramar, plånböcker och pennor. År 1947 började man sälja de första möblerna och ett par år senare började man även med egendesignade möbler. År 1953 öppnade Ingvar Kamprad det första varuhuset i Älmhult och resten är historia. Men hans koncept har uppenbarligen visat sig vara väldigt framgångsrikt och idag finns det över 320 varuhus över hela världen. Idag finns det med största sannolikhet minst en möbel från IKEA i varje svenskt hem och även om man köper nya möbler när man flyttar så kan du ta hjälp av en flyttfirma i göteborg om du behöver förflytta dina möbler till din nya bostad.

Under åren har IKEA producerat mängder med klassiker, varav en del är tidlösa. Bland de möbler som IKEA tagit fram finns det en del som har blivit riktiga dyrgripar. Så om du har gamla IKEA-möbler på vinden eller i förrådet som du inte använder, så kan det vara läge att göra en inventering och kanske tjäna en slant på dem. Bland annat följande möbler bör du hålla utkik efter:

  • Poem. Poem är en skinnfåtölj som tillkom i IKEA:s sortiment år 1977. Priset för den var då var 479 kronor. Idag kan den säljas från 3000 kronor och uppåt. Det finns även exemplar som sålts för över 20 000 kronor.
  • Medevi Brunn. Den här stolen/fåtöljen kom år 1995 i anslutning till IKEA:s 1700-tals satsning. Man kunde då köpa den för 4 900 kronor. Idag är denna stol/fåtölj relativt eftertraktad och man kan få upp mot 10 000 kronor för den.
  • Skye. En vilomöbel som tog steget in i IKEA:s sortiment år 1987. På den tiden kostade möbeln 1825 kronor. Nu kan man få mellan 5000 och 20 000 kronor för den beroende på om man säljer den på en nationell eller internationell marknadsplats.

Uppenbarligen ska man vårda sina IKEA-möbler ömt och även spara dem om man har plats till det. Oavsett är det fantastiskt kul att vi i Sverige har ett så välkänt varumärke där även gamla möbler fortfarande har ett så starkt andrahandsvärde.