Hur du städar och rengör möbler

Hur du städar och rengör möbler

Den främsta anledningen till att hålla hemmet rent och välstädat är hälsosamhet, både kroppsligt och mentalt. I själva verket är det kanske det enklaste sättet att lyfta ditt humör och minska din stress. Studier visar nämligen att psykologiskt sett minskar stressnivåerna av att ha hemmet rent och i ordning.

Det kan bli särskilt stressigt efter ett byggprojekt eller renovering med tanke på all röra det leder till. Du kommer ha damm, rester och skräp utspritt över hela bostaden. Vid större byggprojekt är det dessutom viktigt att hålla rent för att upprätthålla en god och säker arbetsmiljö. Under dessa omständigheter är det smart att anlita professionell byggstädning eftersom denna form av städning är tidskrävande. Utan en löpande byggstädning finns risken att grövre smuts som är svår att ta bort blir liggandes.

Det råder ingen tvekan om att rengöring och städning ingår som en uppgift under större delen av livet, från finputs till grovstädning. En viktig del av den vardagliga städningen är dina möbler och ägodelar. Läs därför vidare för att se närmare på hur du rengör dem på bästa sätt!

Rengör dina möbler

Att hålla ditt hem rent innebär mycket mer än att hålla golv och ytor smutsfria. Faktum är att många har investerat mycket pengar i sina möbler och det är därför viktigt att ta sköta om dem. Dina möbler behöver vara rena och prydliga eftersom det sätter tonen för hemmets övergripande utseende.

Rena möbler är den viktigaste aspekten för att hålla dem attraktiva och förlänga dess livslängd. Den goda nyheten är att det inte nödvändigtvis behöver vara besvärligt om du följer tipsen som presenteras här, vilka är följande:

  • Ordentlig dammsugning.
  • Rengör tygmöbler utan för mycket vatten.
  • Blanda vinäger med citronsaft för att rengöra lädermöbler.

3 tips för att rengöra möbler

Har det gått lång tid sedan din senaste rengöring av möblerna eller i samband med en byggstädning är följande tips ideala.

1. Ordentlig dammsugning. Med en ordentlig dammsugning av dina möbler kommer du att komma långt. Dammsugning bidrar till att bibehålla möblernas ursprungliga form då det inte är en särskilt påträngande rengöringsform.

2. Rengör tygmöbler utan för mycket vatten. Tygmöbler rengörs huvudsakligen med klädrengöringsprodukters skummande effekt och inte vatten. Kom bara ihåg att följa instruktionerna som står angivna på produkten för att uppnå optimal rengöring. För att ta bort pälshår från tyget är den bästa metoden att rengöra med en knappt fuktad trasa över ytan som samlar allt hår. För att samla upp håret kan du borsta över det med hjälp av en gummihandske.

3. Blanda vinäger med citronsaft för att rengöra lädermöbler. En effektiv metod för att rengöra lädermöbler är förutom dammsugning en blandning av vinäger och lite citronsaft. Framförallt är det effektivt för att ta bort fläckar från vita eller ljus lädermöbler. Du bör gnida in i fläcken och låta blandningen verka en liten stund innan du torkar av den med en trasa. Alternativt kan du använda alkohol för att ta bort fläckar som kommer från bläck. Gnugga in alkohol på fläcken och torka av området noggrant med vatten.