
Hyllan String
Stringhyllans elegans, luftighet och användbarhet har gjort den till en modern designklassiker. 1950-talet är en av de hetaste inredningsstilarna just nu och Stringhyllan har åter blivit en populär möbel. Länge var hyllsystemet bara tillgängligt på andrahandsmarknaden, men numera har den börjat att nyproduceras. Hyllan har fått ett uppsving, försetts med nya material och tillbehör och lockar numera även den yngre generationen.
Stringhyllans föräldrar heter Nils och Karin Strinning. Tillsammans skapade de hyllan som ett bidrag i en tävling utlyst av Bonniers folkbibliotek 1949. Uppgiften var att skapa en billig hylla som kunde byggas ut och som var lätt att montera. Paret vann med sin hylla, kallad String, och därmed började hyllan att serietillverkas. Förutom vinsten på 1 000 kronor lyckades Strinning förhandla fram en royalty på 25 öre per såld gavel, vilket innebar att paret snart blev ekonomiskt oberoende.
Bakgrunden till Stringhyllan hade Nils Strinning utvecklat redan i början av 1940-talet, då han designade diskstället Elfa. För att undvika att diskstället rostade doppade han järntråden i smält plast, och denna teknik återanvändes senare på Stringhyllans gavlar. Diskstället blev en försäljningssuccé och 1948 grundade Arne Lydmar, en kusin till Karin Strinning, företaget Elfa. Elfa utvecklades vidare och är i dag välkänt för sina trådbackar och korgar.
Tillbaka till Stringhyllan. Efter vinsten i Bonnier-tävlingen startade Strinning företaget String Design och utvecklade fler produkter, som telefonhylla, skåp och tidningsställ. Det tillverkades även bord, lampor och stolar. Samtidigt experimenterade de en del med olika material. 1953 skapade Strinning gavlar i plexiglas som kallades Stringplex. Gavlarna var tyvärr för dyra att tillverka och produktionen lades strax ner. Det har lett till att Stringplex är mycket attraktiva på andrahandsmarknaden i dag.
Stringhyllans första storhetsperiod varade under 1950- och 60-talet. Bland annat inreddes kontorsrummen i FN-skrapan i New York med stringhyllor. Dess geniala och enkla design medförde att det under denna tid tillverkades en mängd plagiat, över tvåhundra olika varianter. Efter ett tag stämde Strinning pirat-tillverkarna och skaffade patent på Stringhyllan.
Så småningom upphörde intresset för Stringhyllan och 1971 slutade den att tillverkas. Den återkom sedan under olika perioder, men den forna framgångssuccén upprepades aldrig. Men i slutet av 1990-talet hände något, hyllan blev återigen eftertraktad och kom att bli en efterfrågad möbel i andrahandsbutiker och på auktioner. 2005 köpte Peter Erlandsson och Pär Josefsson rättigheterna till String och bildade företaget String Furniture. Numera säljs hyllkombinationerna återigen över hela världen och nya färger och möbler har tillkommit. Innan Nils Strinning dog ritade han sitt sista bidrag till String-serien, String Pocket.