Bokhyllan Billy

Bokhyllan Billy

Vi har alla en relation till bokhyllan Billy. Kanske står det några i ditt vardagsrum, på kontoret eller hemma hos dina vänner. Genom åren är det få av oss som har undgått denna praktiska bokhylla som finns tillgänglig i en uppsjö träslag, färger och storlekar. Med sina flyttbara hyllplan blev praktiska Billy snabbt en succé när den lanserades av Ikea för fyrtio år sen, och det finns inga tecken på att den minskar i popularitet.

Bokhyllan Billy skapades av designern och formgivaren Gillis Lundgren 1979. Han föddes i Lund 1929 och började arbeta på Ikea 1954. Som anställd nummer fyra i företaget hade han till en början ansvaret för Ikeakatalogen. Så småningom gick han vidare till att designa möbler och blev till slut Ikeas designchef. Utkastet till bokhyllan Billy ritade Gillis Lundgren på en servett i slutet av 1970-talet. Flyttbara hyllor, ett rejält djup med plats för stora böcker samt möjligheten att förpacka bokhyllan i ett platt paket är ingredienserna bakom det framgångsrika receptet. Faktum är att det var Gillis Lundgren som först kom på idén att förpacka möbler i platta paket. Han är också skaparen bakom Tore, en lådhurts som var mycket populär under 1970-talet samt Ögla, en variant av den klassiska Thonet-stolen.

De första billybokhyllorna som introducerades 1979 hade en bas av spånskiva och var fanerade med ek och furu. Året därpå kom den vita bokhyllan som kom att bli en riktig storsäljare för Ikea. På 1990-talet lanserades vitrindörrar och ytterligare färger tillkom: antikbets, körsbär, björk, silver, mellanbrun och mörkbrun.

Bokhyllans mångsidighet och låga pris attraherade många och vid millennieskiftet hade Billy sålt i 10 miljoner exemplar världen över. De följande åren steg försäljningen ytterligare och 2004 passerades 20-miljonerstrecket. 2009 fyllde Billy 30 år och Ikea firade försäljningen av 41 miljoner bokhyllor med att släppa två specialdesignade Billy. Den ena kläddes med citat av Shakespeare och den andra med figurer inspirerade av japansk manga.

I år, 2019, har billybokhyllan hängt med i 40 år och populariteten består. I dag säljs det en billybokhylla var tionde sekund runt om i världen. På internet finns forum och bloggar som avhandlar bokhyllans många användningsområden och det finns gott om gör-det-själv-instruktioner som visar hur du kan förvandla bokhyllan till oigenkännlighet.

Billybokhyllan har blivit så välkänd att den till och med används som köpkraftsindex, ett sätt att jämföra prisutvecklingen i olika länder.

Många av billybokhyllorna, nämligen alla vita, produceras på landsbygden i det lilla samhället Kättilstorp utanför Falköping. Det lilla familjeföretaget Gyllensvaans, som är Ikeas äldsta leverantör, har producerat möbler för Ikea sedan 1952 och billybokhyllor sedan 1978. Cirka 200 personer tillverkar 4,5 miljoner billybokhyllor varje år, vilket innebär att det rullar ut 25 lastbilar från fabriken varje dag, fulla med bokhyllor.