Kartell

Kartell

Designbyrån Kartell grundades av den italienske ingenjören Giulio Castelli och designern Anna Castelli Ferrieri i slutet av 1940-talet. Till en början tillverkade Kartell biltillbehör, bland annat takräcken till Fiat. Kartell utvidgade sedan sin möbeltillverkning under 1960-talet och utmanade tidigt den traditionella möbeldesignen. På ett lekfullt sätt förde de in nya former och färger i såväl vardagsrum, hotell och trendiga nattklubbar.

Kartell har vunnit många priser för sin utmanande och nytänkande design, bland annat det mycket prestigefyllda designpriset Compasso d’Oro nio gånger.

Kartell har under åren samarbetat med många kända och etablerade formgivare, Philippe Starck, bröderna Bouroullec och Patricia Urquiola för att nämna några. En av Kartells bästsäljare är lampan i genomskinlig plast, Kartell Fly från 2002, som ritades av Ferruccio Laviani. Även Philippe Starcks formgjutna stolar från tidigt 2000-tal har blivit ikoniska och de har också kommit att bli karakteristiska för Kartell. Kartells förmåga att knyta många olika möbelformgivare och designer till sig har hp>Kartell har under åren samarbetat med många kända och etablerade formgivare, Philippe Starck, bröderna Bouroullec och Patricia Urquiola för att nämna några. En av Kartells bästsäljare är lampan i genomskinlig plast, Kartell Fly från 2002, som ritades av Ferruccio Laviani. Även Philippe Starcks formgjutna stolar från tidigt 2000-tal har blivit ikoniska och de har också kommit att bli karakteristiska för Kartell. Kartells förmåga att knyta många olika möbelformgivare och designer till sig har hjälpt dem att utvecklas, utmanas och förnya sig. Trots sina lekfulla former och kulörta färger har Kartell lyckats skapa stilfulla och funktionella möbler, något som ger Kartell en egen unik plats i den modern möbelhistorien.