Mattan från Ikea som alla vill ha

Mattan från Ikea som alla vill ha

Idag, eller snarare natten till idag, den andra maj 2019 ringlade köerna långa utanför Ikea-varuhusen. Människor stod timme efter timme i kö för att vara beredd när dörrarna öppnades. Idag släpptes nämligen en matta som är minst sagt eftertraktad.

Keep off

Den omtalade och efterlängtade mattan är en design av ingen mindre än Virgil Abloh, som är en känd direktör för Louis Vuittons herrmode och även den kreativa skaparen av av märket Off-White. Mattan han designat är i modell större, 200 x 300 cm, och har en mörkgrå ton och har en tryckt text på sig som säger ”Keep off” med stora vita bokstäver. Mönstret på mattan påminner om en persisk mattas mönster. Mattans ordinarie pris på Ikea var 2995 kr men säljs nu på andrahands-maknaden för omkring dubbla priset i skrivandets stund.

Användning av mattan

Den omtalade mattan som säger ”keep off” kan användas kreativt. Den mest vågade kanske kan ha den på golvet för att faktiskt trotsa vad som står på den och där med våga sätta tassarna på den trots det klara budskapet. Andra mindre vågade personer kanske kan ha den upp hängd på en vägg som en tavla. Vad kreatören själv tänkt att mattan ska vara till för är än så länge oklart men budskapet i sig känns ganska solklart, översatt till svenska betyder det något i stil med ”håll dig borta”. Om Ikea själva kommer använda mattan som dörrmatta till varuhusen återstår att se. Om de byter dörrmattan kanske de även passar på att sätta in karuselldörrar från Boonedam i entréerna.

Ikea och samarbeten

Den stora svenska möbelkedjan Ikea startades 1943, kanske inte helt obekant av Ingvar Kamprad och finns idag i princip i hela världen. Från början var kedjan ett postoderföretag men utvecklades till en fysisk butik senare och finns idag i hela 43 olika länder runt om i världen. I Sverige finns det totalt 20 varuhus. Grundaren av förtaget dog 2018 och numera är det hans familj som driver vidare företaget vidare.

Samarbeten likt dagens med Virgil Abloh mattkollektion är inte sedan tidigare kända men med bakgrund av dagens stora rusning till butiken är det förmodligen ingen omöjlighet att varuhuset väljer att göra något liknande i framtiden. Vem som då skulle kunna bli designer för möbelhuset kan man bara gissa sig till, dock blir det svårt att slå mattan från skaparen av Off white, vilket förmodligen kommer vara en historisk händelse för Ikea.

Kändisar som suktat efter mattan

Det inte bara den rara allmänheten som suktat efter mattan utan även kändisen Samir Badran, känd från bland annat Paradise Hotel, var en av köparna, vilket idag i princip varit Aftonbladets stora nyhet för dagen. Om han ska behålla sin matta eller sälja den vidare beror gissningsvis vad för bud han får för den.

Mattan är slutsåld

Den här mattan är numera slutsåld och den som är ute efter ett exemplar får leta på andrahandsmarknaden.