Bäddsoffan

Bäddsoffan

I början av 1900-talet kom bäddsoffan som en ny flexibel lösning för boende som ville ha en extra bäddplats i ett trångt hem. Innan dess fanns olika typer av liggsoffor i allmogemiljöer som olika former av sovalkover. Bäddsoffan som den används idag är en ”två i ett” möbel som fungerar som en vanlig soffa under dagen och framåt kvällen görs den om till en sängplats. Tanken med en bäddsoffa är att man ska utnyttja utrymmet optimalt och egentligen är det en lika enkel som genial lösning. Ingen sitter ju ändå i soffan under natten.

Olika typer

Det finns ett flertal olika typer av bäddsoffor på marknaden. I huvudsak finns det bäddsoffor där ryggdynorna tillfälligt tas bort med bäddning direkt på sittdynorna och så finns det mer eleganta lösningar med mekaniska anordningar, där en bädd antingen dras fram ur sidan, för att förlänga bäddutrymmet, eller så viks ryggstödet ner till en rymlig dubbelsäng. Olika förvaringsmöjligheter för kuddar och sängkläder kan även inrymmas i delar av soffan. Det finns även många hemmabyggen som finurliga personer byggt själva med enkla och billiga material från byggmax och det är bara himlen som sätter gränser för exempelvis fiffiga soffbord som kan innehålla sängkläder etc.

Längsbäddad soffa

Bäddsoffor där man tar bort dynorna och fäller upp ryggstödet kallas längsbäddade soffor. Ofta har man en bäddmadrass och sängkläder inrullade i ryggstödet och kan smidigt rulla ut dem när man ska sova. Ännu en extrasäng kan finnas under soffan, som då erbjuder två sängplatser.

Framåtbäddad soffa

Bäddsoffor där man drar ut själva sängen ur soffan, kallas framåtbäddade och de har fördelen att helt till utseende likna en vanlig soffa. Sängkläderna får då inte plats i soffan men soffor med divandelen kan ha plats i själva divanen, där kuddar och sängkläder kan gömmas undan.

Vikbara bäddsoffor

Övriga bäddsoffor hamnar under kategorin vikbara bäddsoffor. De fungerar ofta så att ryggstödet viks ned och bildar därmed en plan ytan där man kan rulla ut en bäddmadrass med sängkläder.

Bäddfotöljer

Som namnet antyder är det här en typ av extrasäng som döljer sig i en fåtölj. Principen är densamma som vid en bäddsoffa men sängutrymmet liknar mer en 90 cm säng. Det finns även varianter som bäddfåtöljen ”Cube” som är uppbyggd som ett pussel med soffdelar, som inför natten snabbt läggs ut på golvet till en bädd-rektangel. Sådana här futon bäddsoffor och fåtöljer finns i alla möjliga varianter, former och färger.

Bäddsoffan kvaliteter

Bäddsoffa som möbel betraktat har minst två olika grundfunktioner att leva upp till. Dels ska den fungera som en soffa i ett vardagsrum och gärna vara trevlig att titta på och umgås i, dels ska den vara duglig som säng för natten. Bäddsoffor har olika kvaliteter beroende på om de är tänkta för enstaka övernattningar eller fungera som en permanent säng l i ett minimalistiskt hem. Billigare soffor med skumgummi i bädden, duger mer för oväntade gäster som behöver sova över. De lite mer påkostade bäddsofforna har samma delar som en riktig säng och kan användas i samma utsträckning som en sådan.