Stolen Barcelona

Stolen Barcelona

Barcelonastolen skapades av arkitekten och möbeldesignern Ludwig Mies van der Rohe i slutet av 1920-talet. Stolen ritades för Barcelonapaviljongen, den tyska utställningshallen vid världsutställningen i Barcelona 1929. Stolen med sitt lätt böjda, korsformade underrede i polerat stål, stoppat ryggstöd och sittdyna av läder, är i dag en av de mest ikoniska möblerna inom modern design. Ludwig Mies van der Rohe hämtade mycket av sin inspiration från klassiska former, bland annat från 3 000 år gamla möbler med korslagda underreden som har hittats i bland annat Egypten och Grekland.

Ryggstödet och sittdynan består av 40 individuella bitar som är handskurna av ett stycke läder. I den ursprungliga designen var underredet sammansatt av flera delar, men 1950 uppdaterades designen. Med hjälp av rostfritt stål kunde man då skapa ett starkare sammanhängande underrede som gav stolen ett mjukare intryck. Sedan 1950-talet tillverkas Barcelonastolen av det tyska möbelföretaget Knoll, och är i dag en av deras mest uppskattade möbler. I samma kollektion som Barcelonastolen ingår även en fotpall, ett soffbord samt en dagbädd som ritades ett år efter världsutställningen i Barcelona.

1977 vann stolen Museum of Modern Art Award. Att Barcelonastolen är en av 1900-talets mest kända och ikoniska möbler råder det numera inget tvivel om.