Fåtöljen Ägget

Fåtöljen Ägget

Fåtöljen Ägget designades av en av Danmarks mest berömda arkitekter och designer, Arne Jacobsen, för Fritz Hansen år 1958. Fåtöljen formgavs som en del i designprojektet att inreda SAS Royal Hotel i Köpenhamn och ritades till hotellets lobby och receptionsområde. Äggets runda, eleganta former ger inte bara fåtöljen ett unikt och vackert utseende utan den ger även personen som sitter i fåtöljen en känsla av privatliv, även i det offentliga rummet.

Äggets form var något som Arne Jacobsen spenderade många timmar på att förfina, med lera och gips skapade han den perfekta formen hemma i sitt garage. Den rundade fåtöljen krävde en ny avancerad process: framställningen av en glasfiberförstärkt kärna av polyuretan som sedan kläs med kallskum. Detta var en tillverkningsteknik som Arne Jacobsen var först med att använda.

Den nästan 110 centimeter höga fåtöljen kan snurra 360 grader, har en fot som består av ett vridbart stålunderrede och en fyrstjärnig aluminiumfot. Ägget har även en gungfunktion som kan anpassas efter vikten på personen som sitter i fåtöljen.

När SAS Royal Hotel öppnade år 1960, som världens första designhotell, blev Arne Jacobsen känd och uppmärksammad över hela världen. Ägget och flera andra designikoner som Arne Jacobsen designade till hotellet är än i dag några av Fritz Hansens storsäljare.