Fräscha upp gamla möbler

Fräscha upp gamla möbler

Efter fler år av användning så kommer även möbler att ge mig sig och börja kärva. Det kan vara så att man har haft en möbel väldigt länge, att man har ärvt en möbel eller att man har köpt något begagnat. Att köpa möbler begagnat är väldigt roligt och det är inte ovanligt att man hittar riktigt unika fynd. Dock behöver man komma ihåg att möblerna är använda sedan tidigare och därför kan behöva sig en riktigt bra uppfräschning. Möbler ska du inte slänga i första taget. Det finns många olika sätt som du kan få de att se riktigt snygga ut igen och fungera precis som när de var nya.

Rengöring

Ibland krävs det inte mer än en riktigt bra rengöring för att en möbel ska se fräschare ut. Om möbeln är lackad eller målad så kan du använda dig av vanlig linoljesåpa. Rengör försiktigt med en vanlig svamp och torka sedan rent med en fuktad trasa. Se till att du inte blöter ner möbeln för mycket och var försiktig om du tvättar oljade ytor. Linoljesåpa har en tendens att ljusa upp möbler som är oljade, men det är inte alltid de beror på att såpan har skadat. Det kan mycket väl vara så att möbeln blir ljusare för att den blir ren.

Få tillbaka glidet

Det är aldrig kul när lådor fastnar eller börjar att kärva. Detta beror oftast på att lådorna har slitits till den grad att det inte finns något glid kvar. Du kan enkelt lösa problemet genom att använda dig av ett vanligt stearinljus. Det räcker gott och väl med en liten stump eller till och med ett värmeljus. Gnugga sedan ljuset av stearin mot alla ytor som kommer att vara i kontakt med varandra för att lådan ska kunna glida smidigt.

Nya tyger

Ibland kan man hitta en möbel som har den där perfekta formen som man letat så länge efter, men tyget är både fult, tråkigt och smutsigt. I många fall kan man köpa överdrag till möblerna om man vänder sig till den butik som sålt dom, t.ex. som ett sofföverdrag från IKEA, men du kan också tapetsera om möblerna själv. Stolar med trärygg och avtagbar sits är enklast att klä om, men om du har lite tålamod och kunskap så kan du ge dig in på större projekt än så. Är möblerna av mycket stort värde, antingen affektionsvärde eller i pris så är det bättre att du lämnar in dom till en professionell tapetserare så att du kan känna dig säker på att arbetet blir utfört korrekt.

Som du ser finns det flera olika sätt att gå tillväga om du vill fräscha upp dina möbler. Du kommer säkerligen komma på flera sätt om du bara har tillräckligt med fantasi. Ett roligt och billigt alternativ är att använda sig av dekorplast, men kom ihåg att se till så att ytan på möbeln är rengjord och jämn innan.